De Bouwadvocaat Bouw- en vastgoedadvocaat. Voorkomt faalkosten.

Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen

Alles wat u als opdrachtnemer of opdrachtgever in de bouw wil (en moet) weten over de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb)

Per 1 juli 2024 treedt de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) in werking. Op debouwadvocaat.nl vindt u informatie over wat dat betekent voor de bouw. Hieronder de meest relevante artikelen over de Wkb, overzichtelijk gecategoriseerd.

Wkb-updates direct gratis per e-mail ontvangen?

De Wkb Checklist

De Wkb is een gamechanger voor de bouw. Die doe je er niet zomaar even bij. Daarom schreef ik de Wkb Checklist: in 9 stappen van juridische theorie naar bouwpraktijk.

Wkb en de 5 wijzigingen van het Burgerlijk Wetboek

1: Wkb en aanscherping van de waarschuwingsplicht voor aannemers

De Wkb scherpt de wettelijke waarschuwingsplicht van aannemers aan:

4: Wkb en de informatieplicht financiële zekerheid voor aannemers

De Wkb verplicht een aannemer om een consument-opdrachtgever vooraf te informeren over de financiële zekerheid die hij zijn klant kan bieden:

5: Wkb en de aanscherping van de 5%-regeling bij oplevergebreken

Consumenten-opdrachtgevers mogen 5% van de aanneemsom in depot storten bij de notaris als stok achter de deur voor de aannemer om gebreken bij of na de oplevering te herstellen:

Gevolgen Wkb voor onderaannemers en leveranciers

De wijzigingen van de wettelijke regeling van aanneming van werk door de Wkb hebben een domino-effect. Ze hebben ook gevolgen voor andere partijen die bij de bouw zijn betrokken en waarmee aannemers samenwerken, zoals onderaannemers en leveranciers:

Voor onderaannemers:

Voor leveranciers:

NU VERKRIJGBAAR: HET BOEK VOOR AANNEMERS EN ANDERE PARTIJEN IN DE BOUW

Aanneming van werk volgens de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb)

In mijn boek 'Aanneming van werk volgens de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb)' leg ik uit wat de nieuwe wet in de praktijk betekent voor de bouw en voor afspraken tussen partijen in de bouw.

Boek Aanneming van werk volgens de Wkb

Wie is de Bouwadvocaat?

Ottilie Laan is advocaat bouw- en vastgoedrecht en sinds 2000 werkzaam als jurist en advocaat. Zij helpt opdrachtgevers met het maken van duidelijke afspraken en heldere communicatie tussen partijen in bouwprojecten. Ottilie Laan volgt de ontwikkelingen rond de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen op de voet sinds het prille begin. Ze heeft - op haar eigen website en in diverse andere media - al een groot aantal artikelen over het onderwerp gepubliceerd.

Meer informatie | Direct contact

Wkb - Wet kwaliteitsborging voor het bouwen

Ottilie Laan

De Bouwadvocaat Bouw- en vastgoedadvocaat. Voorkomt faalkosten.
Auteursrecht De Bouwadvocaat.
Het auteursrecht op de teksten op De Bouwadvocaat berust bij mr. O. Laan en wordt evenals de persoonlijkheidsrechten actief gehandhaafd.
Bij schending zal naast een verbod en rectificatie aanspraak worden gemaakt op schadevergoeding.
Neem contact op bij interesse in gebruik van teksten.