De Bouwadvocaat Voorkomt juridische problemen of lost ze op

Waarom het zin heeft om je voor te bereiden op de Wkb (behalve in rechtszaken)

Op 14 oktober jl. heeft minister De Jonge de inwerkingtreding van de Omgevingswet - de daaraan gekoppelde Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) uitgesteld tot 1 juli 2023.

Van uitstel komt waarschijnlijk geen afstel. Beide wetten zijn jaren geleden aangenomen. Het gaat alleen nog om de datum van inwerkingtreding van beide wetten.

Wacht dus niet tot het laatste moment met de voorbereiding op de inwerkingtreding van de Omgevingswet en de Wkb. Ga daarbij niet alleen uit van het publieke stelsel van de Wkb en de komst van de kwaliteitsborger, maar ook van het private stelsel met de wijzigingen van het Burgerlijk Wetboek.

Houd als aannemer, opdrachtgever, (onder)aannemer, ontwikkelaar, leverancier en adviseur nu alvast rekening met de contractuele gevolgen van de Wkb. Bijvoorbeeld bij het opstellen van algemene voorwaarden, offertes en overeenkomsten.

Het heeft zin om je voor te bereiden op de Wkb, behalve in rechtszaken. De Raad van Arbitrage in bouwgeschillen (RvA) en de overheidsrechter hebben tot nu toe verschillende beroepen op de Wkb afgewezen, omdat die wet nog geen geldend recht is. Vanaf 1 juli 2023 is dat anders. Ook daarop kun je je alvast voorbereiden. Bijvoorbeeld door na te gaan of je opleverproces Wkb-proof is om aansprakelijkheid voor gebreken na oplevering te voorkomen

Bron uitspraken:

⚖️ RvA 2 juni 2022, nr. 37.186

⚖️ Rb Noord-Holland 12 januari 2022

⚖️ RvA 31 mei 2021, nr. 36.860

⚖️ Hof Arnhem – Leeuwarden 3 juli 2018

 

Het boek voor aannemers en andere partijen in de bouw: Aanneming van werk volgens de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb)

U las een artikel van Ottilie Laan

Als advocaat bouw- en vastgoedrecht ondersteun ik professionele opdrachtgevers met het maken van duidelijke afspraken en heldere communicatie tussen partijen in bouwprojecten.

Meer informatie:
Specialisaties en dienstverlening
Vrijblijvend contact opnemen

Ottilie Laan - De Bouwadvocaat

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?

Meldt u dan hieronder aan voor mijn nieuwsbrief.

U kunt zich altijd eenvoudig met één klik afmelden.

Over de auteur

Ottilie Laan

Ottilie Laan is bouw- en vastgoedadvocaat bij Bavelaar advocaten in Amsterdam. Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?
Bel Ottilie op 020 - 320 12 34.

De Bouwadvocaat Voorkomt juridische problemen of lost ze op
Auteursrecht De Bouwadvocaat.
Het auteursrecht op de teksten op De Bouwadvocaat berust bij mr. O. Laan en wordt evenals de persoonlijkheidsrechten actief gehandhaafd.
Bij schending zal naast een verbod en rectificatie aanspraak worden gemaakt op schadevergoeding.
Neem contact op bij interesse in gebruik van teksten.