De ALIB (Algemene Leveringsvoorwaarden Installerende Bedrijven) zijn voorwaarden die hoofdzakelijk worden toegepast bij installatieprojecten tussen professionele installatiebedrijven en hun opdrachtgevers.
Techniek Nederland heeft de ALIB 2007 recent geactualiseerd. De ALIB 2024 zijn onder andere aangepast aan de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) die per 1 januari 2024 in werking is getreden.
De gewijzigde wettelijke regeling van aanneming van werk in het Burgerlijk Wetboek (BW) als gevolg van de Wkb heeft gevolgen voor bouwcontracten en bouwvoorwaarden. Lees in dit blog wat de gevolgen zijn voor installateurs van de ALIB 2024 en de Wkb.
De ALIB 2024
Net als andere algemene voorwaarden, worden de ALIB 2024 onderdeel van de aannemingsovereenkomst door ze op de juiste manier van toepassing te verklaren. Dat betekent ter hand stellen voor of bij het sluiten van de overeenkomst, het meesturen van de algemene voorwaarden in pdf als bijlage bij de email met de overeenkomst of door het opnemen van een directe hyperlink naar de algemene voorwaarden op de website.
De ALIB 2024 zijn van toepassing op overeenkomsten die na 1 januari 2024 tot stand komen.
De 5 wijzigingen van de wettelijke regeling van aanneming van werk door de Wkb
Alle aannemers in de zin van de wet krijgen onder de Wkb te maken met de wijzigingen van de wettelijke regeling aanneming van werk in het BW. Ook aannemers van bouwwerken die niet in gevolgklasse 1 vallen en waarvoor geen kwaliteitsborger nodig is.
De 5 wijzigingen van de wettelijke regeling van aanneming van werk in het BW door de Wkb zijn achtereenvolgens:
1. Aanscherping waarschuwingsplicht aannemer
3. Aansprakelijkheid aannemer voor gebreken na oplevering
4. Informatieplicht aannemer financiële zekerheid
5. Wijzigingen 5%-regeling opschortingsrecht consument-opdrachtgever
Voor de ALIB zijn de wijzigingen 1 t/m 3 zijn relevant. De wijzigingen 4 en 5 niet, omdat die alleen betrekking hebben op consument-opdrachtgevers van nieuwbouw.
De ALIB 2024 wijken in het voordeel van de installateur af van de aangescherpte waarschuwingsplicht, het verplichte opleverdossier en de aansprakelijkheid van de aannemer voor gebreken na oplevering.
Afwijking ALIB 2024 aanscherping waarschuwingsplicht aannemer
De aanscherping van de wettelijke waarschuwingsplicht is van semi-dwingend recht voor consumenten en van regelend recht voor professionele opdrachtgevers. Dit betekent dat installateurs bij professionele opdrachtgevers mogen afwijken van de aangescherpte waarschuwingsplicht onder de Wkb.
De ALIB 2024 verklaart de aangescherpte waarschuwingsplicht niet van toepassing Artikel 3 lid 1 ALIB 2024. Hierdoor zijn installateurs die deze bouwvoorwaarden gebruiken niet verplicht om schriftelijk en ondubbelzinnig te waarschuwen, al is dat sowieso verstandig. Het is aan de installateur om te bewijzen dat hij heeft gewaarschuwd. Ook zijn installateurs onder de ALIB 2024 niet verplicht hun opdrachtgever te wijzen op de mogelijke gevolgen voor de deugdelijke nakoming van de overeenkomst.
Installateurs blijven wettelijk verplicht om opdrachtgevers te waarschuwen. Ze zijn verplicht om hun opdrachtgever bij het aangaan of het uitvoeren van de overeenkomst te waarschuwen voor onjuistheden in de opdracht voor zover zij deze kende of redelijkerwijs behoorde te kennen. Dat geldt ook voor gebreken en ongeschiktheid van zaken afkomstig van de opdrachtgever, daaronder begrepen de grond waar de opdrachtgever een werk laat uitvoeren, en fouten of gebreken in door de opdrachtgever verstrekte plannen, tekeningen, berekeningen, bestekken of uitvoeringsvoorschriften.
Afwijking ALIB 2024 opleverdossier
Spreek je niets anders af, dan ben je als aannemer sinds 1 januari 2024 verplicht om je opdrachtgever bij de gereedmelding een opleverdossier te verstrekken met essentiële gegevens over het bouwwerk. De verplichting om een opleverdossier te verstrekken is van regelend recht. Spreek je niks anders af, dan ben je verplicht om een opleverdossier te verstrekken.
De ALIB 2024 draait het om Artikel 9 lid 9 ALIB 2024. Een installateur is niet verplicht om een opleverdossier te verstrekken, tenzij partijen in de overeenkomst anders hebben bepaald.
ALIB 2024 aansprakelijkheid voor gebreken na oplevering
Onder de Wkb is de aannemer na oplevering aansprakelijk voor gebreken die bij de oplevering niet zijn ontdekt, tenzij die niet toerekenbaar zijn. Deze regeling is van dwingend recht voor consumenten-opdrachtgevers en van regelend recht voor professionele opdrachtgevers.
Professionele opdrachtgevers mogen van deze regeling afwijken en iets anders afspreken, maar niet via algemene voorwaarden. De wetgever heeft bepaald dat een afwijking uitdrukkelijk in de overeenkomst zelf moet worden opgenomen. Om die reden heeft Techniek Nederland de afwijking van de wettelijke regeling voor aansprakelijkheid voor gebreken na oplevering in de Modelovereenkomst opgenomen Artikel 16 lid 1a ALIB 2024. Hierin staat dat partijen ervoor hebben gekozen om de wettelijke regeling van aansprakelijkheid voor gebreken aan een bouwwerk na oplevering onder de Wkb niet toe te passen.
Installateurs zijn in dat geval niet aansprakelijk voor zichtbare gebreken die die de opdrachtgever bij de oplevering had moeten ontdekken.
Tips voor installateurs
Wil je als installateur bij projecten van na 1 januari 2024 afwijken van de door de Wkb gewijzigde wettelijke regeling aanneming van werk, verklaar dan de ALIB 2024 van toepassing en gebruik de bijbehorende Modelovereenkomst. Met name als het gaat om het afwijken van de nieuwe regeling voor aansprakelijkheid voor gebreken na oplevering.